Nummerplade-skanning på genbrugspladser

Nummerplade-skanning på genbrugspladser

Når du besøger genbrugspladsen bliver din bils nummerplade skannet. Et kamera opfanger bilen når den kører ind på pladsen og det tilknyttede software er i stand til at genkende nummerpladen, som tjekkes med Motorregistret. Er der tale om en erhvervsbil tjekkes endvidere med CVR-registret.

Hvorfor skannes nummerpladerne?

Nummerpladeskanning er fra og med 2020 indført som led i en modernisering af administrationen af virksomheders adgang til genbrugspladserne og er således ikke rettet mod privates brug af pladserne. 

Ifølge Affaldsbekendtgørelsen skal virksomheder tilmelde sig og betale hvis de ønsker at benytte genbrugspladserne. Norfors har i en årrække benyttet klistermærker til placering i forruden som identifikation af hvem som har betalt. Med det nye system udfases klistermærkerne til fordel for en elektronisk registrering, som letter administrationen. 

Hvad betyder det for mig som privat borger?

Som privat borger har nummerpladeskanningen ingen betydning, idet data slettes, når det er konstateret, at der er tale om en privat bil uden erhvervstilknytning. Det eneste som gemmes, er tidspunktet for indkørslen og kommunen, hvor bilens ejer er bosiddende. Dette bruges udelukkende til statistikformål. Der gemmes altså hverken billede eller nummerplade eller andre personhenførbare oplysninger.

Hvad betyder det for mig som erhvervsdrivende?

Som erhvervsdrivende skal du være opmærksom på, at din bil bliver fotograferet ved indkørsel på pladsen, og tidspunkt og nummerplade bliver registreret sammen med oplysninger om bilens erhvervsmæssige tilhørsforhold, dvs. ejer eller primære bruger, hvis der er tale om leaset bil. Dette bruges til at kontrollere om virksomheden har tilmeldt sig og betalt for adgang til genbrugspladserne.
Læs mere om tilmeldeordningen for virksomheder HER.

Data og personoplysninger

Når kameraene på genbrugspladserne skanner nummerpladerne tages der et billede af fronten af bilen, hvor der zoomes ind på nummerpladen. Foto er fokuseret på bilens front omkring nummerpladen, så fører og passagerer ikke medtages.

Hvad sker der, når bilen skannes?

Nummerpladen slås op i Motorregistret, hvor bilens ejer findes.

  • Erhvervskøretøjer: Er bilens ejer en virksomhed bliver virksomhedens data slået op i det Centrale VirksomhedsRegister, CVR, og der foretages et opslag i Norfors' database over virksomheder, der har betalt for adgang til genbrugspladserne. Er der ikke betalt for adgang for et erhvervskøretøj går der en alarm til pladspersonalet, som vil henvende sig til bilens chauffør med henblik på at informere om reglerne for erhvervsmæssig brug af genbrugspladserne og i fornødent omfang afvise fortsat aflæsning af affald.
  • Private køretøjer: Er der tale om et privat køretøj findes ejers bopælskommune (men ikke navn og adresse). Kun borgere i Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal Kommune har adgang til Norfors' genbrugspladser. Borgere i andre kommuner henvises til at benytte genbrugspladser i egen kommune/affaldsselskab.

Hvad bliver registreret?

  • Tidspunkt
  • Foto ved indkørsel på pladsen (foto er fokuseret på bilens front omkring nummerpladen, så fører og passagerer ikke medtages)
  • Nummerplade
  • Bilejers postnummer, by og kommune (men ikke navn og adresse for privatejede biler)
  • Anvendelse (privat, erhverv eller kombination af disse – de såkaldte papegøjeplader)
  • Bilmærke, model og evt. farve på bilen
  • For virksomheder registreres endvidere firmanavn, CVR-nummer og P-nummer, samt deres branches placering i forhold til bilag 5 i Affaldsaktørbekendtgørelsen

Opbevaring af data

  • Erhvervskøretøjer: Data og billeder for erhvervskøretøjer gemmes i henhold til Regnskabsloven i 5 år.
  • Private køretøjer: For private køretøjer slettes billeder efter 24 timer, og der gemmes ikke personhenførbare oplysninger om ejer. Til brug for statistikformål gemmes dog oplysning om ejers bopælskommune sammen med indkørselstidspunkt og lokalitet, men altså ikke navn eller adresse.